Maturita Sınavı

Maturità Sınavı

İtalyan Diploması Nedir?

Okulumuz İtalyan ve Türk olmak üzere iki eğitim programını uygulamaktadır. Dolayısıyla İtalya’daki okullarla denkliğimiz mevcuttur. Türk öğrencilerimiz, “Maturità” adı verilen İtalyan devletinin uyguladığı sınava girerek İtalyan diploması alma hakkına sahiptirler.

İtalyan diploması ne gibi avantajlar sağlar?

İtalyan diploması İtalya’da yasal bir eğitim sürecinin tamamlanması anlamına gelir ve öğrencilerimize sadece İtalya’da değil, Avrupa’da da kayıt esnasında bu dökümanı talep eden birçok üniversiteye giriş imkanı sağlar.

Ayrıca bu sınava hazırlık dönemi, öğrencinin İtalya’daki üniversite hayatını rahatça göğüsleyebilmesi için gerekli olan dil ve kültür seviyesine ulaşmasını sağlar.

Şartlar

12. sınıfın sonunda Maturità diploması alacak olan öğrenciler, 9. sınıftan itibaren İtalyan eğitim sistemine göre bir not değerlendirmesinden geçerek (İtalyan not sistemi (on) üzerindendir) İtalyan karnesi de alırlar. Ayrıca, karnedeki bu notlara bir de davranış notu eklenir. İtalyanca eğitim verilen tüm derslerin “GEÇER” notlu olması yani karnede en az 6 olması gerekir (bknz. alttaki iki tablo: İtalyan eğitim sistemindeki zorunlu dersler listesi ile İtalyan sistemindeki notların Türk sistemindeki karşılığı). Şuna dikkat edilmelidir ki İtalyan eğitim sistemini takip etmek için öğrenciler fen bölümünü seçmiş olmalıdırlar.

Fen Lisesi - İtalyan Dersleri Çizelgesi
(italyan diploması alan öğrenciler)
DerslerI.YılII.YılIII.YılIV.Yıl

74,50÷84,498
84,50÷94,499
94,50÷100,010

10. sınıftan itibaren, her yıl sonunda öğrencilerin not ve davranış ortalamalarına karşılık bazı krediler verilir, bu krediler öğrencinin okuldaki genel durumunu yansıtır. İtalyanca okunan tüm derslerin geçer notta olması gereklidir. Genel durumu belirten krediler için öğrencinin okul aktivitelerine katılımı, sosyal sorumluluk projelerine katılım sertifikaları, spor faaliyetlerinde bulunması ve İngilizce dil sertifikaları göz önünde bulundurulur.

Ayrıca öğrencinin devamsızlık durumu da çok önemlidir. Öğrencinin yıl içerisinde devamsızlığı 18 günü aşmamalıdır, hatta eğer devamsızlık süresi yılda 10 günün altında ise genel durum notu yükseltilebilir.

Krediler 10, 11 ve 12. sınıfın sonunda, toplamı 25 puanı geçmeyecek şekilde verilir. Bu krediler öğrencinin devlet sınavında alacağı final puanına katkıda bulunur. Bu final puanı toplamda en az 60 en fazla 100’dür.

Maturità Sınavı Nasıl Yapılır?

Haziran ayının ortasında üç sınıf öğretmeni, üç “dış gözlemci” ve bir “komisyon başkanı”ndan oluşan bir komisyon toplanır. Dış gözlemciler İtalyanca öğretmenleridir ve komisyon başkanı da İtalyan Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilir. Komisyonun görevi öğrenciyi sınav yapıp değerlendirmektir.

Maturità sınavı üç adet yazılı sınavdan oluşur: birincisi İtalyanca kompozisyon yazma, ikincisi Bakanlık tarafından gönderilen bir matematik sınavı, üçüncüsü ise komisyon tarafından hazırlanan bir testtir. Bu test İtalyan dersleri çizelgesi içerisindeki komisyonun seçtiği beş dersten yapılır. Tüm sınav, komisyondaki öğretmenlerin derslerinin içerikleriyle ilgili olan bir mülakatla son bulur.

Her bir yazılı oturuma 0-15, mülakata ise 0-30 aralığında bir puan verilir. Bu puanlara 12-25 aralığındaki okul puanı eklenir. Hepsinin toplamı Maturità final notu olarak diplomada yer alır.