Galileo Galilei İtalyan Lisesi Galileo Galilei İtalyan Lisesi

Monopol

Okulumuzda geçtiğimiz günlerde monopalet sporunu tanıtmak amacıyla, hazırlık sınıflarımıza sağlıklı yaşam haftası bünyesinde antrenör Sn. Kamil Eser çok eğitici bir konferans verdi. 

Monopalet; balık kuyruğuna benzer şekilde tasarlanmış, iki ayağa birden takılan bir palet türü ve bu palet takılarak yapılan kelebek stilini andıran yüzme şeklidir. Ülkemizde yaygın olmamakla birlikte dünyada özellikle Rusya'da çok ilerlemiş ve dünya rekorlarının kırıldığı bir spor dalıdır. 

İnsanlığın bildiği en iyi sporun yüzme sporu olduğu bir sır değildir. Sudan geliyoruz ve vücudumuzun büyük bir oranı sudan oluşuyor. Kalp sorununuz, sırt ağrılarınız varsa, güçlü bacaklara, kollara sırt ve karın kaslarına sahip olmak veya sadece kalori yakmak istiyorsanız yüzmelisiniz.

İnsanoğlu hep balıklar gibi, yunuslar gibi yüzmeyi hayal etmiştir. Paletli yüzme monopalet kullanılarak 1970lerde yapılan ilk su sporudur. Araştırmacılar yunus tekniğini kopyalamaya çalışmışlardır. Günümüzde, monopalet yüzücüleri saatte 20 km hıza çıkabilmektedirler.

Olimpik havuzda dip monopalet alanında dünya rekoru 50 metreyi 00:14.16 süresiyle Rus sporcu Pavel Kabanov'a aittir.