Galileo Galilei İtalyan Lisesi Galileo Galilei İtalyan Lisesi

DOKTOR TEO FRANCESCO SOGNIOMIGLIO

08/12/2017 Cuma günü okulumuz 11. Sınıf öğrencilerine Doktor Teo Francesco Scogniomiglio ‘’ Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Yaşam ‘’ üzerine sunum gerçekleştirdi.

Doktor Scogniomiglio, Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için  beslenmenin çok önemli olduğunun altını çizdi. Doktor Teo; Beslenmenin yanında yoğun stres, fiziksel aktiviteler, bağırsak sağlığı, sağlığımızı etkileyen etkenler olduğunu söyledi. Doktor sözlerine: Sağlıklı beslenmemizi ve fiziksel aktivitelerimizi ihmal ettiğimizde hücrelerimizin çalışması bozulur ve hormonlarımızdaki değişimden dolayı psikolojik sıkıntılar yaşamaya başlarız. Beslenme sadece vücut sağlığımızı değil aynı zaman da psikolojik sağlığımızı da etkilemektedir.

Sağlıklı beslenmede amaç; karbonhidrat, protein ve yağların dengeli bir şekilde alınmasıdır. Sebze yeme alışkanlığını arttırıp, lifli yiyecekler tüketmeye özen göstermeliyiz. Tek tip beslenmeden uzaklaşılması gerekmektedir çünkü her besin tipinin kendi sınıfında önemli görevi  bulunmaktadır. Su vücudumuzun sağlığı için hayati öneme sahiptir.  Günde en az iki litre su tüketmek gerekmektedir.

Sağlıklı yaşam için düzenli fiziksel aktiviteler yapılmalıdır. Fiziksel aktiviteler bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yanında iyi kolestrolü arttırıp kötü kolestrolü düşürmektedir. Yapılan sporlarla birlikte vücut ideal kilosuna ulaşıp daha aktif bir hayat sürmekte, kalp ve ruh sağlığı korunmaktadır.

Sigara içmek de sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen en kötü dış etkenlerden biridir. Sigaranın içinde 500 farklı kimyasal madde bulunmaktadır. Katran, karbon monoksit, sitrik asit, aseton, endüstri çözünürleri, amonyak, nikotin bu maddelerden bazılarıdır diyerek sağlığımızı korumanın ne kadar önemli olduğunu öğrencilerimize aktardı.