Galileo Galilei İtalyan Lisesi Galileo Galilei İtalyan Lisesi

BAŞKANLIK SEÇİMİ

ÖZEL GALİLEO GALİLEİ İTALYAN LİSESİ 2015-2016 OKUL MECLİSİ BAŞKANLIK SEÇİMİ

Oy Kullanma İşlemleri

Okul Meclisleri Projesinin Amacı
Cumhuriyetimizin demokrasi ile güçlendirilmesi, öğrencilerimizde yerleşik bir demokrasi kültürünün oluşturulması, hoşgörü ve çoğulculuk bilincinin geliştirilmesi, kendi kültürünü özümsemiş, millî ve manevî değerlere bağlı, evrensel değerleri benimseyen nesillerin yetiştirilmesi; öğrencilere seçme, seçilme ve oy kullanma kültürünün kazandırılması; katılımcı olma, iletişim kurabilme, demokratik liderliği benimseyebilme ve kamuoyu oluşturabilme becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Oy kullanmak için ne gerekiyor? Seçimde bir adet birleşik oy pusulası var. Bu oy pusulası Okul Meclis Başkanlığına aday tüm öğrencilerin isim ve fotoğraflarından oluşuyor, Seçimde oy kullanabilmek için en önemli kriter ise yanınızda TC kimliğinizin olması. Oy kullanabilmek için “TC Kimlik Numarası” yazılı olan nüfus kağıdı, pasaport, resmi kurumlarca verilen soğuk damgalı resmi kimlik kartı ya da “TC kimlik numarası taşıyan mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneğinin aslı ve beraberinde TC kimlik numarası olmayan resmi kimlik göstermek zorunlu.

Nasıl oy kullanılacak? Seçim Sandığı A Binası Spor Salonunda yer alacaktır. Oy kullanacak kişi, diğer oylamalarda olduğu gibi kimlik kartını beyan ederek sandık başkanlarından oy pusulası, zarf ve üzerinde “EVET” yazılı mührünü alıp paravanın arkasında oy vermek istediği adayın resminin altındaki yuvarlak içine mühür basacaktır. Daha sonra seçmen oy pusulasını zarfın içine yerleştirecek ve paravandan çıkarak sandığa oyunu atacaktır. Mührü Seçim Kuruluna teslim edecek ve listede adının karşısına imza atarak oy verme işlemini tamamlayacaktır. Oy kullanma işleminde bir diğer çok önemli konu ise oy pusulasının katlanış şekli. Oy pusulası içe doğru değil, dışa doğru, yani Evet seçeneğinin görüneceği şekilde katlanacak. Aksi takdirde oy geçersiz sayılacak. Bunun nedeni basılan mührün mürekkebinin katlama esnasında diğer tarafa bulaşarak her iki tarafında işaretlenmiş gibi görünmesi. Yine de mürekkebin kuruduğundan ve diğer tarafa bulaşmayacağından emin olsanız dahi, oy pusulasını dışa doğru katlayıp zarfın içine koymakta fayda var.

Seçim hangi saatler arasında yapılacak? Oy verme işlemi 22 Ekim 2015 Perşembe günü 9:40 ′da (3. ders) başlayacak ve öğleden sonra 14:00′de (7.ders) sona erecek. Her sınıf ders öğretmenleriyle sırayla sandık başına giderek oyunu kullanacak ve 8. ders saatinde sayım işlemi yapılarak Okul Meclis Başkanı belirlenecektir.

Gizli oy ilkesinin çiğnenmesi nasıl engelleniyor? Seçimler, demokrasinin gereği olarak ‘‘gizli oy, açık tasnif’’ yöntemiyle yapılıyor. Bunun sağlanması için seçmenin oyunu tek başına kullanması gerekiyor. Sandık Kurulu'ndan zarf ve birleşik oy pusulasını alan bir seçmen, oyunu kullanmadan önce başka bir yere gidemez, başka bir kimseyle konuşup danışamaz; hemen KAPALI oy verme yerine girmeli ve oyunu kimse görmeden kullanmalı, zarfını kapatmalı ve kapalı zarfı sandığa götürmelidir. Kapalı oy verme yerinde bulunduğunuz sürece kimse oraya giremez. Ama saatlerce orada durup düşünemezsiniz tabii. Sandık kurul başkanı sizi uyarır!

Seçim Kurulu Okul seçim çevresi içinde seçimin düzenli bir şekilde yürütülmesi için gereken tedbirleri almak ve seçim işlerini denetlemekle görevlidir. Okul Seçim Kurulu öğretmenler kurulunca seçilen bir öğretmenin başkanlığında öğrencilerden seçilen 2 asıl, 2 yedek üyeden oluşur.

Seçim Kurulu başkanı: Gaye Turaç Akgül
Seçim Kurulu Asil Üyeleri : 10A Selin Süer, 9A Kerem Aktekin
Seçim Kurulu Yedek Üyeleri : 10B Lavin Türkü Karakoç, HZC Nehir Hüseyin Çeliker

Sandık Kurulu nedir ve ne yapar? Sandık kurulu 1 başkan, 2 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Sandıkta bütün bilgilerin yazılı olduğu bir tutanak defteri bulunur. Seçmenlerin kurallara göre oy vermesini sağladıktan sonra, oyları saymak ve tasniflemek de onların görevidir.

Sandık Kurulu Gözetmen Öğretmenleri: Aysun Akın, Gamze Akkuş Kılıç
Sandık kurulu başkanı: 11B Hilmi Mert Belli
Sandık Kurulu Asil Üyeleri : 11C Uğur Köksel, 9B Solmaz Simruy Eryalçın
Sandık Kurulu Yedek Üyeleri : 9C Edina Franco, HZB Nart Özel, 11A Ceyhun Batırlıer

Oylar nasıl sayılır? Sandıktan çıkan zarflar ve sayıları tutanağa geçirilir. Oy veren seçmen sayısı ile zarf sayısı karşılaştırılır. Eşitse zarflar tek tek açılmaya ve oylar sayılamaya başlanır. Zarflar seçmen sayısından fazla ise rastgele fazla sayıdaki zarf seçilerek imha edilir. Eksik ise tutanağa yazılır. Tartışmaya yol açan ( geçersiz olduğu düşünülen) oy pusulaları bir tarafa ayrılır. Sandık kurulu bunları yeniden gözden geçirir, hesaba katıp katmayacağına karar verir. Geçersiz kabul edilenler sayılır, paketlenir ve mühürlenir. Geçerli oy pusulalarının sayım ve döküm cetveline geçilir.

Hangi oylar geçersizdir?

  • Sandık kurulu tarafından verilen oy pusulaları dışındaki oy pusulaları,
  • Üzerinde seçmenin imzası, adı soyadı, vb bulunan oy pusulaları,
  • Sandık kurulunun mührünü taşımayan oy pusulaları,
  • Hiçbir yerinde evet mührü basılmamış veya birden fazla isme Evet mührü basılmış oy pusulaları, (aynı isme ayrılmış daireye birden fazla evet mührü basılmışsa oy geçerlidir)
  • Zarf içerisine oy pusulası dışında başka bir kağıt konulmuş oy pusulaları, (Evet mührü ya da sandık kurulunun mührü oy pusulasının diğer bölgelerine iz bırakmışsa bile oy geçerlidir)
  • Zarfın üzerinde Sandık kurulunun mührü yok veya seçmen tarafından konulmuş bir işaret varsa oylar geçersiz olur.