Galileo Galilei İtalyan Lisesi Galileo Galilei İtalyan Lisesi

AKILCI İLAÇ KULLANIMI VE RAHİM AĞZI KANSERİ

14 Aralık 2016 Çarşamba günü, Beyoğlu Toplum Sağlığından Dr. Mutlugül Yahyaoğlu ,  9. Sınıf öğrencilerimize ‘’ Akılcı İlaç Kullanımı’’ ,  10. ve 11. Sınıflardaki kız öğrencilerimize ‘’ Rahim Ağzı Kanseri ‘’ konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Akılcı İlaç Kullanımı konferansında Doktor Mutlugül Hanım, gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak gerektiğinin ve antibiyotikleri doktor kontrolü dışında kesinlikle alınmaması gerektiğinin altını çizdi. Sık antibiyotik kullanımında vücudun bu antibiyotiğe bağışıklık kazandığını ve ilerleyen zamanlarda  ortaya çıkacak hastalık durumlarında alındığında artık hiçbir faydası olmadığını vurguladı.

Rahim Ağzı Kanseri konferansında ise Doktor Hanımın verdiği bilgiler çok önemli ve aydınlatıcıydı. Ülkemizde en sık görülen 10  kanser türünden biri olan Rahim Ağzı kanserinde erken tanı hayati bir önem taşımaktadır. Erken tanı yapılan hastalarda tedavi yüzde yüz oranında sağlanmaktadır. Nedenini bildiğimiz tek kanser türüdür. HPV adı verilen bir virüsün rahime yerleşmesiyle ortaya çıkan bir kanserdir. Erken tanı yapılabilmesi için düzenli taramalar ve kontroller yapılmalıdır. Taramada iki yöntem vardır, ilki Pap-Smear kontrolü, ikincisi ise HPV-DNA taraması. Pap-Smear testleri 6 ay ile 1 sene sıklığında yapılmasının yanında HPV-DNA taraması 5 yılda bir Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılır. Rahim Ağzı Kanserinden korunmak için öncelikle iyi bir uyku düzeni , sigara kullanılmaması, sağlıklı beslenme, düzenli spor, aktif ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek önemlidir. Korunma yöntemlerinden bir diğeri ise aşısını yaptırmaktır.

Sağlıklı yaşamın önemine inan okulumuz, öğrencilerimizi bilinçlendirmek amacıyla  bilgilendirme çalışmalarını düzenli bir şeklide gerçekleştirmektedir.