Galileo Galilei İtalyan Lisesi Galileo Galilei İtalyan Lisesi

SINIRSIZ OKULLAR PROJESİ

"SINIRSIZ OKULLAR" PROJESİ

Bu yıl, “Sınır Tanımayan Doktorlar” için ulusal Web muhabiri yarışmasının üçüncüsünde okulumuzu 10. sınıf öğrencilerimiz temsil etmiştir. 

2018 yılında doğan ve İtalya genelindeki ortaokulları (2020'den itibaren yurtdışındaki İtalyan okullarını da kapsayacak şekilde) hedefleyen bu girişim öğrencilerin; insani krizleri, dünyanın birçok bölgesini etkileyen büyük acil durumlar hakkındaki farkındalıklarını artırmayı amaçlamaktadır. Doğal olarak ana konu, “Sınır Tanımayan Doktorlar”ın övgüye değer çalışmaları üzerinedir.

Katılımcılar bir görevi yerine getirmeye davet edilir çünkü onları canlandıran farkındalık yenidir ve geliştirmeyi amaçlayan beceriler de yenidir. Aslında, insani bir tema seçtikten sonra; öğrenciler güvenilir kaynaklara başvurmalı, onları dikkatlice seçmeli, eleştirel bir düşünceyi belirten bir metin yazmalı… Kısacası bir gazeteci gibi olmalılar.

Bu çalışma incelenen sorunlara, saygı ve tutkuyla yaklaşmayı bildiklerini gösteren, çoğu zaman unutulmaya yüz tutmuş bu konulara büyük bir hassasiyet ve ilgi gösteren gençlerimiz tarafından da gerçekleştirilmiştir. Karmaşıklıklarına rağmen ele alınıp incelenen bu konular İtalyanca makaleler halinde sunulmuştur ve öğrencilerin daha kararlı olmasını gerektiren bu çaba, daha fazla takdiri hak etmektedir.

Katılımcıların isimleri, makalelerin başlıkları ve ele alınan konuların yer aldığı bölümler sırasıyla şöyle belirtilmiştir:

• 10 A sınıfından, Emre Kerem Çelenli: “Aşı Herkes İçin Önemlidir” (İnsani Yardım Eylemi)

https://scuole.medicisenzafrontiere.it/2021/06/10/il-vaccino-e-per-tutti-di-emre-kerem-celenli/

• 10 B sınıfından, Selin Denizöz: “Açlık, Yoksulluk ve Ölüm: Afrika” (Unutulmuş Krizler)

https://scuole.medicisenzafrontiere.it/2021/06/08/la-fame-la-poverta-e-la-morte-in-africa-di-selin-denizoz/

• 10 C sınıfından, İnci Korkmaz: “Görünen Yaralar, Görünmeyen Yaralar” (Göçmen Sesleri)

https://scuole.medicisenzafrontiere.it/2021/06/05/ferite-visibili-ferite-invisibili-di-inci-korkmaz/

• 10 C sınıfından, Elif Deniz Tuncay: “Kazı Kalemle Soymak” (Göçmen Sesleri)

https://scuole.medicisenzafrontiere.it/2021/06/08/a-penna-a-penna-si-pela-loca-di-elif-deniz-tuncay/

Tüm makaleler yayımlanmış ve yarışmaya katılmıştır. Ayrıca, 10 A sınıfından Haluk Alp Sıldıroğlu da yarışmaya katılmıştır, ancak makalesi ilerleyen günlerde yayımlanacaktır.

Tüm yazılar; gazeteciler, yazarlar, insani yardım çalışanları, kültür ve iletişim dünyasından önemli isimler ve eğitimcilerden oluşan karma bir jüri tarafından değerlendirilecek olup kazananlar 30 Haziran'da açıklanacaktır. Katılan tüm öğrencilerimize büyük bir " İyi şanslar! " dilemek istiyorum.

Antonietta ALTAVILLA

İtalyanca Öğretmeni