Galileo Galilei İtalyan Lisesi Galileo Galilei İtalyan Lisesi

Çevre Kulübü Düzce

22.11.2017 Tarihinde Çevre Kulübü olarak Düzce, Taç Çiftliği’ne bir gezi düzenlendi. 

Tarhana

Hayvan kokusu

Mandalar

Taze ürün, süt ürünleri

Trekking

şelale

Yemekler

Çiftlik 

 Çarşamba günü saat altıda Mecidiyeköy’den kalkan servisimizle üç saatlik bir yoldan sonra Düzce’ye vardık. Gittiğimiz çiftlikte bize tesisin sahibi Tahsin Bey yol gösterdi. Sabah taze ürünlerden oluşan kahvaltımızı yaptık ve daha sonra Tahsin Bey bize çiftliği gezdirmeye başladı. İlk olarak mandıraya girdik. Burada sağılan sütlerin yoğurda ve peynire dönüştüğünü ve soğuk hava depolarında muhafaza edildiğini gördük. Süt üretimi için yetiştirilen mandalar sayıları azaldığı için özenle bakılıyorlar. Manda sütünden üretilen yoğurt ve peynirleri piyasada bulmak zor çünkü çoğuna inek sütü karıştırılıyor. Mandaların eti de dana etiyle karıştırılıp sucuk yapılıyor, böylece çok daha kaliteli ve lezzetli ürünler ortaya çıkıyor.

 Mandalardan başka et üretimi için yetiştirilen besi hayvanları da vardı. Büyük baş hayvanlardan başka çiftlikte ayrıca besi tavukları ve serbest dolaşan tavuklar da var. Aldığımız bilgilere göre artık tavukların yemlerine antibiyotik karıştırılması yasaklanmış. Bundan başka hazır yemlere doğal besin maddeleri de ekleniyor.   

 Çiftlikte ayrıca doğal tarım yapılmakta yerel sebzeler ve yeşillikler yetiştirilmekte. Ancak mevsim dolayısıyla fazla ürün göremedik.

 Tesisin en iddialı ürünü tarhanası, Türkiye Şampiyonluğu bulunmakta. Biz de tadına baktık..

Çiftlik ziyaretinin sonrasında bizi bir sürpriz bekliyordu. Çok yakınımızda bulunan Güzeldere Şelalesi’ne yürüyüş. Şelalelinin serinliğinde rahatladıktan sonra öğlen yemeğimizi yediğimiz tesiste dinlenip tekrar İstanbul’a doğru yola çıktık.